Boornzwaag ligt aan de Scharsterrijn én aan de Langweerder Wielen. Het wateroppervlak wordt nog groter door de put van Nederhorst, een zandafgraving, die als een afgesloten plas grenst aan de Scharsterrijn en aan de Langweerder Wielen. Diep, minder diep en ondiep water.

Weilanden afgebakend door kleine slootjes en hekken. Mooie klassieke houten hekken, vormen de overgang van weiland naar weiland. Sommige van deze klassieke hekken zijn vervangen door duurzaam metaal.Schapen weiden er het hele jaar door en vanaf het voorjaar tot in het najaar grazen de koeien er, alsof ze nooit genoeg krijgen van het groene gras. Friese paarden en pony’s vervolmaken het weidebeeld.

Een heel mooi landschap, waardoor weggaan én thuiskomen een feest wordt: feest van de herkenning. Welke route je ook kiest, het maakt niet uit. De aanrij – route vanuit St. Nicolaasga gaat over de Langwarderdyk, met grote oude eiken van de Vegelinbossen, vóórdat het weide-en waterlandschap rondom de Houtvaartweg zich ontrolt. Dit, met aan de horizon het spitse kerktorentje van Langweer en de Boornzwaagster molen met haar achtkantige bovenkruier met stelling. Knotwilgen en berken maken het panorama compleet.

De aanrij – route vanuit Langweer gaat over de schilderachtige Boarnsweachsterdyk. Schilderachtig, omdat aan de linkerkant het water van de Langweerder Wielen zich beweegt en aan de rechterkant de weilanden in diepe rust enkele boerderijen omsluiten.

Door de weidsheid, zijn de zonsondergangen vaak adembenemend mooi. In de zomer glijdt de zon vaak als een gloeiende bol in het water van de Wielen. In de herfst en winter kan de ondergaande zon een roodvlammende gloed kleuren achter het spitse torentje van Langweer. De lage zon in de herfst en winter, kleurt het landschap wondermooi. Gele rietkragen ogen als glanzend koper. Iedereen herkent wel de variaties van de opkomende en ondergaande zon in de diverse seizoenen. Boornzwaag ligt op een locatie, waar de effecten extra mooi zijn, doordat het weide – waterlandschap zo veelkleurig is.

Wonen in Boornzwaag betekent ook omringd zijn door vogels. De roodbruine koekoek laat zich al in het vroege voorjaar horen en is regelmatig laagvliegend zichtbaar. Ook de grutto, kievit en scholekster leggen hun eieren in de weilanden rondom en brengen ieder hun eigen geluid met zich mee. Het hele jaar door is er de knobbelzwaan, die afwisselend in de weilanden graast, of neerstrijkt op de zandafgravingsplas. Een zwaan komt nooit alleen en is soms zichtbaar in formaties van 20 vogels en meer. Het blijft een indrukwekkende ervaring, om de sierlijk zwemmende zwanen te kunnen zien, met daarna het schouwspel van het opvliegen met de klapperende krachtige vleugels. Ganzen zijn vooral wintergasten en komen met een vaste regelmaat in groepjes van 10 door de Scharsterrijn zwemmen. Een kleurrijk schouwspel van Canadese ganzen, brandganzen, rotganzen en enkele witte sneeuwganzen. Andere vogels in Boornzwaag zijn de velduil, de Vlaamse gaai en een aantal roofvogels.Het hele jaar door zijn er wilde eenden en talingen, meerkoeten, waterhoentjes, aalscholvers en reigers. Meeuwen, kraaien en zwaluwen behoren tot de vaste vliegende gasten.

Samengevat doet Boornzwaag haar naam eer aan.De Friese naam van Boornzwaag is Boarnsweach. Boarn verwijst naar water en sweach betekent grasland. Water en weiden maken dat je er nooit meer van los komt. Of je nu bewoner of recreant bent!